Hipertensiunea arteriala – recomandari

Home » general » Hipertensiunea arteriala – recomandari

1. Renuntarea la fumat – desi efectul independent si cronic al fumatului asupra tensiunii arteriale este mic, riscul cardiovascular total este mult crescut de acest viciu. Intreruperea fumatului este, probabil, cea mai puternica masura care previne bolile cardiovasculare si noncardiovasculare, incluzand accidentul vascular cerebral si boala cardiaca ischemica. In plus, exista dovezi ca fumatul interfereaza cu efectele benefice ale unor medicamente impotriva hipertensiunii arteriale.

2. Reducerea consumului excesiv de alcool – Consumul de alcool determina cresterea tensiunii arteriale atat direct, cat si prin reducerea efectelor tratamentului impotriva hipertensiunii arteriale. Excesul de alcool este asociat in cazul persoanelor hipertensive si cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Alcoolul in asociere cu alti factori de risc, precum fumat si consum de cafea, poate determina cresteri ale tensiunii arteriale chiar daca sunt consumate in cantitati moderate si in acelasi timp pot amplifica si riscul de mortalitate coronariana. Hipertensiunea arteriala indusa de alcool poate fi reversibila la intreruperea consumului.

3. Scaderea in greutate si practicarea de exercitii fizice – Scaderea in greutate cu minimum 10% intr-o perioada de 6 luni, in cazul supraponderalilor, determina reducerea tensiunii arteriale (5-20 mm Hg/10 kg pierdute. Cele mai indicate exercitii fizice sunt mersul pe jos, alergatul sau inotul timp de 30-40 de minute, de 3-4 ori pe saptamana. Exercitiile izometrice de tipul ridicatul greutatilor pot avea drept efect cresterea tensiunii arteriale, deci trebuie evitate.

4. Reducerea consumului crescut de sare – Regimul alimentar in hipertensiune arteriala interzice adaosul de sare in mancare, alimentele sarate, mai ales semipreparatele. Este inficat sa se consume mancare gatita din ingrediente proaspete (neconservate) Se recomanda reducerea consumului de sare in dieta, la mai putin de 5 grame pe zi, fapt ce poate determina o reducere de 2-8 mm Hg a hipertensiunii arteriale.

5. Cresterea consumului de fructe si legume proaspete, de produse lactate cu un continut scazut de grasimi, carne slaba. De asemenea, pacientii hipertensivi trebuie sa evite alimentele care contin grasimi saturate, de origine animala si sa foloseasca, in schimb, grasimi polinesaturate, din uleiuri vegetale. De asemenea, in regimul pentru hipertensiunea arteriala trebuie sa fie inclus pestele.

Controlul tensiunii arteriale se va face periodic, prin Cabinetul Medcului de Familie, cu mentinerea unor valori sub 140/90 mm Hg pentru pacientul care nu asociaza Diabet zaharat, respectiv sub 140/80 mm Hg pentru pacientul diabetic.

Comments are closed

Galerie foto

Program

Luni-Vineri:07:30 – 20:30
Sambata:07:30 – 14:00
Duminica:Inchis
    Programarea online - este valida doar dupa confirmarea reprezentantului CLINICII RECUMED!

Unde ne gasiti?

Str. C-tin Dobrogeanu Gherea, Nr. 24
Vaslui - Romania

Telefon: __________ +40 335 404 504
Telefon: __________ +40 335 404 520
Telefon: __________ +40 727 337 772
Telefon: __________ +40 740 029 858